Tavuk yememek için 10 neden
9 Yıldan bu yana IT ile ilgili yazılar yazıyorum, bu sene blogumda bir kategori açıp kişisel bazı konular da paylaşmaya başladım. Bunlardan bir tanesi de tavuk yememek için 10 neden yazısı, yani bu yazı olacak…
Uzun zamandır beslenme konusunda bilgi sağlamaya çalışıyorum ve yaklaşık 4,5 aydır tavuğu hayatımdan çıkardım. Daha öncesinde her öğünde mutlaka tavuklu bir yemek tüketirdim, zaten gittiğim yerlerde de tavuksuz bir yemek bulmak imkansız gibi geliyordu bana, fakat tavuğu (kısa bir süre için eti de hayatımdan çıkardım fakat şimdilik az da olsa et yemeye devam ediyorum, umarım onu da yakında tamamen bırakırım) hayatımdan çıkardığımdan beri aslında yemek çeşitlerinin hiç de azımsanmayacak derecede fazla olduğunu farkettim. Öyle ki tavuk yememek benim hayatımdan hiç birşey eksiltmedi, bu yazıyı bitirdikten sonra neden tavuk yememeniz gerektiğini çok net anlayacaksınız. Umarım sağlığınız için tavuk yememek gerektiğini farketmeniz için bu yazı bir vesile olur.
Tavuk Yememek için 10 neden
Günümüzde bir çok insanın bildiği birşey var; tavuklar antibiyotik verilerek büyütülüyor ve genetiği değiştirilmiş tavuklar yetiştiriliyor. Bilinçli tüketiciler uzun süredir tavuklarını diyet listesinden çıkardı, yenilen yumurtaların bile artık organik olmasına azami oranda dikkat ediliyor. Hal böyleyken neden tavuk yemememiz gerektiğine dair liste, bu konuda neden dikkatli olmanız gerektiğini size hatirlatacak.
1- Normal bir tavuğun kesim olgunluğuna erişmesi için yaklaşık 90 gün süre gerekiyor. Tavuk çiftliğinde yetişen bir civcivin kesimhaneye ulaşması ise sadece sadece 45 gün. Bu kadar kısa süre içerisinde bir civciv büyütülerek kesilebilecek tavuk haline getiriliyor.
2- Kesimhane odaklı bu büyüme, sarı toz ismi verilen domuz antibiyotiği ile destekleniyor. Civcivler, kafalarını yemliklerden kaldırmadan, temiz hava görmeden bu antibiyotik sayesinde çok çabuk bir halde kesimhaneye gönderilen yetişkin piliçler hale getiriliyorlar.
3- Türkiye’de dünya ortalamasının 1.5 katı tavuk tüketiliyor. Bu makaleyi okuduğunuz her 2 dakikada 4200 tavuk kesildi ve gıda olarak sizin alışveriş yaptığınız marketlere yol almaya başladı bile…
4- Endüstriyel besi tavuklarının yediği suni yemlerin hammaddesinin soya olduğu ve soyanın insanda östrojen salgılanmasını arttırdığı biliniyor. Östrojen hormonunun fazlasının hem erkeğe hem kadına zarar vermesi tavuk yememek için bir başka neden olarak karşımıza çıkıyor.
5- Tavuk yemlerinin GDO’lu olduğu biliniyor, bu yemler sağlık bakanlığı tarafından onaylandığı için üreticiler bu yemleri rahatlıkla kullanabiliyorlar. Türkiye’de tavuk yemlerinde kullanılan GDO’lu yem sayısı şu ana kadar 36. Yemlerin kullanılmasının etler üzerinde herhangi bir etki yaratmadığı söyleniyor, peki sizce bu ne kadar doğru olabilir?
6- Hayvan çiftliklerinin küresel ısınmaya etkisi büyük ve bunların önemli bir kısmı da tavuk çiftliklerinin yarattığı metan gazı, yani yerken sağlığımıza etki eden tavuklar, devasa besi çiftliklerinde tutularak doğamıza da zarar vermeye devam ediyorlar.
7- Tavuk çiftliklerinde yaşamak, doğal ortamda büyümek için evrimleşmiş tavukların dengesini ve psikolojisini bozuyor. Çiftliklerde civcivlere ve tavuklara yapılan işkencelerden bahsetmeye gerek bile yok…
8- Hayvan severlik sadece köpek veya kedi sevmekle eş tutulacak birşey değil. Yemediğimiz, bizim için besin malzemesi olmayan canlıları sevmek onları beslemek kolay. Bir tavşanı bir ineği veya bir tavuğu da sevebilmek hatta bir balığı bile okşayabildiğinizde gerçek bir hayvan sever olmuşsunuzdur demektir.
9- Tavukların uzun süredir dışkı yediklerine dair söylentiler var, bazı araştırmalarda tavuk etinde Escherichia coli (Koli basili) virüsüne rastlandığına dair bulgulara rastlandı. Yediği tavuklardan dolayı hastalanan birçok insan tavuğun olumsuz etkinlerine maruz kalmaya devam ediyor.
10- Henüz kanıtlanmamasına rağmen bir diğer iddia ise tavuk etinin erkeklik üzerindeki etkisi, östrojen hormonu ihtiva ettiğinden dolayı erkeklerde sertleşme problemine neden olduğu ve memelerinde büyüme yaptığı, tavuk yemenin zararlarından bir diğeri olarak gösteriliyor.
One thought on “Tavuk yememek için 10 neden”
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.
[…] sağlığına düşkün biriysen Tavuk yememek için 10 neden yazımı da mutlaka okumanı öneririm. Ben 1 yıldan fazladır tavuk […]