November 21, 2024

Azure Storage Nedir ?

Azure Storage Nedir ve Azure storage seçerken nelere dikkat etmek gerekir.

Azure Storage, Microsoft’un günümüz veri depolama senaryolarına yönelik bulut bilişim depolama çözümüdür. Azure Depolama, veriler için yüksek düzeyde ölçeklenebilir bir depolama çözümü sunar. Bulut için bir dosya sistemi hizmeti, güvenilir mesajlaşma için bir mesajlaşma deposu ve bir NoSQL deposu sağlar.

Azure Storage; dosyaları, iletileri, tabloları ve diğer datasetleri depolamak için kullanabileceğiniz bir hizmettir. Dosya paylaşımları gibi uygulamalar için Azure Storage kullanabilirsiniz.

Yazılımcılar, çalışma verileri için Azure Storage kullanır. Çalışma verileri web sitelerini, mobil uygulamaları ve masaüstü uygulamalarını içerir. Azure Depolama, IaaS sanal makineleri ve PaaS bulut hizmetleri tarafından da kullanılır.

azure storage nedir

Azure Storage Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Azure Storage genel anlamda üç veri kategorisini destekler.

  1. Sanal Makineler
  2. Yapılandırılmış Veriler
  3. Yapılandırılmamış Veriler

Şimdi yukarıdaki maddeleri biraz açalım;

1- Sanal Makineler

Sanal makine veri depolama alanı diskleri ve dosyaları içerir. Diskler, Azure IaaS sanal makineleri için kalıcı blok depolama alanıdır. Dosyalar, bulutta tam olarak yönetilen dosya paylaşımlarıdır.

Örnek ;

Sanal makine verileri için depolama, Azure tarafından yönetilen diskler aracılığıyla sağlanır. Veri diskleri sanal makineler tarafından veritabanı dosyaları, web sitesi statik içeriği veya özel uygulama kodu gibi verileri depolamak için kullanılır. Ekleyebileceğiniz veri diski sayısı, sanal makinenin boyutuna bağlıdır. Her veri diski maksimum 32.767 GB kapasiteye sahiptir. (2022)

2- Yapılandırılmamış Veriler (NoSQL)

Yapılandırılmamış veriler en az düzenlenmiş verilerdir. Birlikte depolanan bilgilerin bir karışımı olabilir, ancak verilerin net bir ilişkisi yoktur. Yapılandırılmamış verilerin biçimi ilişkisel olmayan olarak adlandırılır.

Örnek;

Yapılandırılmamış veriler Azure Blob Depolama ve Azure Data Lake Storage kullanılarak depolanabilir. Blob Depolama, yüksek oranda ölçeklenebilir, REST tabanlı bir bulut nesne deposudur. Azure Data Lake Storage hizmet olarak Hadoop Dağıtılmış Dosya Sistemi’dir (HDFS).

3- Yapılandırılmış veriler (SQL)

Yapılandırılmış veriler, paylaşılan bir şemaya sahip ilişkisel biçimde depolanır. Yapılandırılmış veriler genellikle satırlar, sütunlar ve anahtarlar içeren bir veritabanı tablosunda yer alır. Tablolar bir otomatik ölçeklendirme NoSQL deposu.

Örnek ;

Yapılandırılmış veriler Azure Tablo Depolama, Azure Cosmos DB ve Azure SQL Veritabanı kullanılarak depolanabilir. Azure Cosmos DB, global olarak dağıtılmış bir veritabanı hizmetidir. Azure SQL Veritabanı, SQL üzerinde oluşturulmuş, tam olarak yönetilen bir hizmet olarak veritabanıdır.

Ayrıca Diğer Azure Makalelerime buradan ulaşabilirsiniz.

Azure Storage Katmanları

Genel amaçlı Azure storage accountların iki katmanı vardır: Standart ve Premium. yakın zamanda buna bir de Ultra disk eklendi.

  • Azure Storage Standart
  • Azure Storage Premium
  • Azure Storage Ultra

1- Azure Storage Standart Disk

Standart depolama hesapları manyetik hard disk drive (HDD) tarafından desteklenir. Standart depolama hesabı, GB başına en düşük maliyeti sağlar. Toplu depolama gerektiren veya verilere seyrek erişilen uygulamalar için Standart katman depolamayı kullanabilirsiniz.

2- Azure Storage Premium Disk

Premium depolama hesapları Solid State Drive (SSD) tarafından desteklenir ve tutarlı düşük gecikme süresi performansı sunar. Veritabanları gibi G/Ç yoğunluklu uygulamalarla Azure sanal makine diskleri için Premium katman depolamayı kullanabilirsiniz.

3- Azure Storage Ultra Disk

Ultra Disk yakın zamanda hayatımıza giren ve solid state drive’dan daha hızlı olarak nitelendirdiğimiz Nvme disklerdir. Çok yüksek IO performansı istenen durumlar için kullanabilirsiniz.

Not: Standart katman depolama hesabını Premium katman depolama hesabına dönüştüremezsiniz (veya tam tersi). İstenen türe sahip yeni bir depolama hesabı oluşturmanız ve varsa verileri yeni bir depolama hesabına kopyalamanız gerekir.

.

Azure Depolama kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Azure Storage yapılandırma planınızı oluştururken bu öne çıkan özellikleri göz önünde bulundurun.

  • Dayanıklılığı ve kullanılabilirliği göz önünde bulundurun. Azure Depolama dayanıklıdır ve yüksek oranda kullanılabilir. Yedeklilik, geçici donanım hataları sırasında verilerinizin güvende olmasını sağlar. Yerel felaketlere veya doğal afetlere karşı koruma için verileri veri merkezleri veya coğrafi bölgeler arasında çoğaltırsınız. Çoğaltılan veriler beklenmeyen bir kesinti sırasında yüksek oranda kullanılabilir durumda kalır.
  • Güvenli erişimi göz önünde bulundurun. Azure Depolama’ya yazılan tüm veriler hizmet tarafından şifrelenir. Azure Depolama, verilerinize erişmesi gereken kişiler üzerinde ayrıntılı denetime sahip olmanızı sağlar.
  • Ölçeklenebilirliği göz önünde bulundurun. Azure Depolama, modern uygulamaların veri depolama ve performans gereksinimlerini karşılamak için yüksek düzeyde ölçeklenebilir olacak şekilde tasarlanmıştır.
  • Yönetilebilirliği göz önünde bulundurun. Microsoft Azure donanım bakımı, güncelleştirmeler ve kritik sorunları sizin için işler.
  • Veri erişilebilirliğini göz önünde bulundurun. Azure Depolama’daki verilere dünyanın herhangi bir yerinden HTTP ya da HTTPS aracılığıyla erişilebilir. Microsoft, Azure Depolama için çeşitli dillerde SDK’lar sağlar. .NET, Java, Node.js, Python, PHP, Ruby, Go ve REST API’yi kullanabilirsiniz. Azure Depolama, Azure PowerShell veya Azure CLI’da betik oluşturma desteği sunar. Azure portal ve Azure Depolama Gezgini, verilerinizle çalışmaya yönelik kolay görsel çözümler sunar.

Bu makalede Azure Storage Nedir ve genel olarak Azure Storage hakkında bilgi vermeyi amaçladım.