Microsoft Azure Stack HCI Nedir ?
Uzun zamandır yazmak ve üzerinde konuşmak istediğim bir teknolojiyi en sonunda kaleme alacak zamanı yaratabildiğim için çok mutluyum. Eğitimlerini Almanya’da aldığım bu çok yeni teknolojiyi Türkiye’ye aktarabilecek tek kişi olmanın gururu da ayrı benim için. Bugün sizlerle çok fazla insanın bilmediği, yakın zamanda ise birçok kişi tarafından kullanılacak bir çözümden bahsedeceğim. Azure Stack HCI nedir?
Azure Stack çözümünü daha önce duymuş olanlar vardır bu iki çözümü birbiriyle karıştırmamak gerekiyor.
Hepimizin bildiği gibi günümüz Datacenter mimarisi yerini yavaş yavaş bütünleşik mimarilere bırakıyor. Bu çözümler yeni değil bir sürü üretici Hyperconverged çözümünü sunmuş durumda. Örneğin Vmware VSAN + Dell EMC Vxrail, HPE Simplivity, Cisco Hyperflex ve bu mimarisinin öncüsü diyebileceğimiz Nutanix.
Hyperconverged dediğimiz statik bir teknoloji değil. Özünde Storage, Compute ve Network mimarisinin bütünleştirilmesi anlamına geliyor. Yukarıda saydığım tüm üreticilerin kendine has Hyperconverged çözümleri var. Peki Microsoft’un çözümünü diğerlerinden ayıran şey nedir?
- Bulut esnekliği ve entegrasyonu (Azure Stack HCI başnda yer alan Azure ile anlaşılacağı üzere Microsoft Azure ile tam entegre bir sistemdir. Tamamen on-prem çalışan bir sistem ihtiyaç duyulması halinde Azure hizmetleriyle direk entegre edilebilir)
- Yapınızın yönetimini komut arayüzüyle Powershell üzerinden veya artık hepimizin kullanmakta olduğu Windows Admin Center üzerinden yapabilirsiniz.
- Hyper-V ve Storage Spaces Direct teknolojisi ile Persistent Memory, Nvme, Rdma gibi en yeni donanım inovasyonlarını kullanarak Endüstri rekoru hızlara ulaşabilirsiniz. Geçtiğimiz sene bu donanımlarla Azure Stack HCI kırılması zor bir rekora imza atarak 13.7 milyon IOPS ile bir sistemde ne kadar hızlı çalışabileceğini gösterdi.
- Yüksek erişilebilirlik cluster yapısı ve kullandığı ReFS dosya sistemiyle dayanıklılık sağlayan bir altyapıya sahiptir.
- Yine sadece Microsoft altyapısına uygun olarak sanal makinelerinizi ister Windows ister Linux olsun çalınmaya ve saldırılara karşı Protect VM özelliği ile koruyabilirsiniz.
Donanım bağımsızdır. alt yapınıza ve tercihinize bağlı olarak. Dell HPE veya Lenovo Fujitsu hangi sunucu markasını kullanacağınız tamamen size bağlı Microsoft’un desteklediği 20 den fazla vendor ve 190 civarında sunucu modeli var. bu sayı giderek artıyor. Azure Stack HCI kataloğuna buradan ulaşabilirsiniz.
Peki bu teknolojiyi nasıl kullanabilirim satın almak ve kullanmak için ne yapmam gerekiyor.Öncelikle sistemlerinize nasıl uyarlayabileceğinizi öğrenmek için Linkedin hesabımdan bana her zaman ulaşabilirsiniz.
Microsoft Hyperconverged Çözümü Azure Stack HCI Nasıl Satın Alınır?
Resim3- Azure Stack HCI Nasıl Satın Alınır
1- HCI Hardware
Microsoft tarafından validate edilmiş ve alt yapınıza göre tercih ettiğiniz sunucu modelini 2 node dan 16 noda kadar seçersiniz.
2- HCI Software
Windows Server 2016 & 2019 Datacenter Versiyonu ve Windows Admin Center kullanılır. (Benim önerim kesinlikle Windows Server 2019 olması)
3- Azure Servisleri
Opsiyonel olarak Microsoft Azure servisleri; Cloud Withness, Azure Site Recovery, Azure backup veya Azure Monitor için tercih edilir.
Azure Stack HCI nedir ve nasıl kullanılabilir ile ilgili bilgileri verdim. Sonraki makalelerde nasıl kurabileceğimiz, bulut esnekliğini nasıl yakalayabileceğimiz ile ilgili detaylı bilgiler paylaşacağım.