Router Bileşenleri
Bilgisayarlar gibi routerlarda çeşitli fiziksel ve programsal arabirimlerden oluşurlar aşağıda bir routerın hangi bileşenlerden oluştuğunu ve bu bileşenlerin ne işe yaradığını görebilirsiniz.
RAM: Random Access Memory’ nin kısaltmasıdır. Routerın running-configuration adı verilen ve routerın çalıştığı andaki konfigürasyonunu içeren bilgileri bulundurur. Bazı kaynaklarda RAM’ a DRAM yani Dynamik Ram , running-configuration dosyasına da Active-Configuration denir. Router her başlatıldığında ya da reload edildiğinde RAM’ de bulunan bilgiler silinir.
ROM: Read Only Memory’ nin kısaltmasıdır. Yani sadece okunabilir kesinlikle silinemez ve değiştirilemez. ROM’ un ayrı başlıklarda incelenmesi gereken bileşenleri vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
- Post: Router’ ın power tuşuna basıldığı anda devreye girer ve donanım testini gerçekleştirir.
- MiniIOS: Konsoldan giriş yapılarak ulaşılabilecek, IOS’ de bir sorun ile karşılaştığımızda sorun çözmemize yetecek kadar içeriğe sahip bölümdür. Burada TFTP servera erişilerek çeşitli yüklemeler yapılabilir
- Boostrap: Routerın çalışmasını sağlayan bir yazılımdır. Microsoft işletim sistemlerindekiına benzetilebilir.
- ROM Monitör: Router’ ın BIOS’ u gibi düşünülebilir. Düşük seviyede hata ayıklama ve dddlliklede şifre kırma işlemlerinde kullanılır. Kısaca Rommon olarak adlandırılır.
- FLASH: Silinebilir, değiştirilebilir, yeniden yüklenebilir (EEPROM) bir hafıza kartıdır. IOS burada bulunur. Flash üzerine yüklemeler yapmak için TFTP Server adındaki programdan faydalanılır.
- NVRAM: Non-Voltalite Ram’ in kısaltmasıdır. Yani kalıcı, silinmez bir RAM’ dir. Startup-Configuration denen başlangıç konfigürasyon dosyaları burada bulunur. Router açıldığından buradaki dosyayı alıp RAM’ de çalışmasını sağlar. NVRAM boş ise konfigürasyon için bir sihirbaz kullanmayı isteyip istemeyeceğimizi soracaktır.
CPU: İşlemci, Bilgisayar işlemcileri gibi düşünebiliriz bazı büyük routerlarda bilgisayar işlemcilerinden çok daha fazla hesaplama yapabilirler.
INTERFACE: Router’a erişmek ya da çeşitli fiziksel bağlantıları yapmak için kullanılan fiziksel
arabirimlerdir.