Terminal Server Kurulumu
Bu makalemizde Windows Server 2003 Üzerine Terminal Server kurulumu (TS) rolünün kurulumunu yapacağız.
Terminal Server rolünü tek bir kaynak üzerinde onlarca yada yüzlerce kullanıcının bir uygulamayı kullanması, yönetebilmesi için kullanırız. Bu bize yönetimsel rahatlık sağladığı gibi Terminal Server’a bağlanan kullanıcılar içinde hem kolaylık hemde donanımsal maliyetleri düşürmemiz anlamına geliyor.
Örneğin uygulama çok fazla donanım ihtiyacı istemesine rağmen biz terminallere thin client yada thick client kullanarak muazzam bir donanım maliyeti sağladığımız gibi o kullanıcıların bu uygulamaları rahatlıkla kullanabilmesini sağlamış oluruz.
Terminal Server kurulumu öncesinde TS rolünü kuracağımız serverın ya firewall özelliğini kapatmalı yada RPC kullanan portlarına firewall üzerinde exception yaratmalıyız, aynı zamanda TS üzerinde Remote Desktop özelliğini enable etmeliyiz.
Makale İçeriği
Terminal Server Kurulumu
Ardından Configure Your Server Wizard ekranını açıyoruz ve Terminal Server rolünü seçerek Next diyerek ilerliyoruz.
Gelen ekranda next diyerek ilerliyoruz.
Gelen ekranda bize CYS ekranının terminal server kurulumu için serverı restart edeceğini ve çalışan uygulamalarımız varsa kapatmamız gerektiğinin uyarısını veriyor ok diyoruz.
Gerekli componentler kuruluyor
Serverımız restart olduktan sonra Terminal Server rolü başarıyla kurulmuştur.
Kurulum Sonrasında Yapılacaklar
Sunucumuz Terminal Server olarak kullanıma hazır, Unutmamamız gereken bir noktada Terminal Server olarak bağlanacak kullanıcıları Remote Desktop user içine almamız gerektiği, yoksa gerekli izinleri olmadığı için kullanıcılar Terminal Server’a erişim sağlayamayacaklardır.
Terminal Server’ı CYS ekranından kurabileceğimiz gibi Add- Remove Companents ekranındada kurabiliriz, Kurulumu Add-Remove kısmından yaptığımızda bize Permission Compatibility ekranında Full Securitymi yoksa Relaxed Security modundamı TS kurulumunu yapmak istediğimizi sorar Bu ekranda genelde Full Security seçilir, bu sayaede TS kullanıcıları standart user modunda Terminal Server’a bağlanır, sistem dosyaları ve registry ayarlarını değiştiremezler.
Lisanssız olarak kurduğumuz Terminal Server’a kullanıcılar 120 gün boyunca erişebilirler, bir sonraki makalemizde Terminal Server Licensing kurulumu yapacağız.