September 21, 2024

Windows Server Performance Monitor Hakkında

Windows Server Performance Monitor nedir nasıl kullanılır. Performance Monitor  (Aynı zamanda Windows 10 gibi client işletim sistemlerinde de aynıdır), system performans bilgilerini gözlemleyebileceğiniz bir MMC (Microsoft Management Console) eklentisidir. Performans monitor kullanılarak aşağıdaki işlemler yapılabilir

  • Application ve servislerin sunucuya olan performanslarının analiz edilmesi
  • System performansının genel olarak gözlemlenmesi
  • Troubleshooting ile detaylı sistem bilglerinin toplanması
Windows Server performance monitor

Ayrıca Windows Server Performans Analizi metodolojisi için aşağıdaki yazımı okuyabilirsiniz.

Windows Server Performans Analizi

Performance Monitor ile Ne Yapılabilir?

Performance monitor, Windows server sunuculardan topladığı datayı ölçebilir ve performans analizi yapabilir. Performans Monitor üzerinde genel olarak 3 alan vardır. Bunlar ;

  1. Monitoring Tools
  2. Data Collector Sets
  3. Reports

 

Performans Monitor Featuresları ;

1- Monitoring Tools

Performans Monitor aracını içeren bu bölüm içerisinde windows performans counterlarını görselleştiren bir araç mevcuttur. Real-time ve historical data tutabilir. Performance Monitor aşağıdaki substancelere sahiptir

  • Performance Counters

Performans İzleyicisi, bir sistemin durumunu veya etkinliğini ölçmek için performans sayaçlarını kullanır. İşletim sistemi bazı performans sayaçlarını içerir ve bireysel uygulamalar diğer performans sayaçlarını içerebilir. Performans İzleyicisi, varsayılan olarak bir saniye olan belirli bir zaman aralığında performans sayaçlarının geçerli değerini ister. Sayaçları kopyalayarak veya özel bir veri toplayıcı seti oluşturarak Performans İzleyicisi’ne performans sayaçları ekleyin.

    • Multiple graph views: 

                    Performans İzleyicisi, performans günlüğü verilerini görsel olarak incelemenizi sağlayan birden çok grafik görünümüne sahiptir.

    • Custom views

                 Performans İzleyicisi’nde özel görünümler oluşturabilir ve ardından bunları performans ve günlüğe kaydetme özellikleriyle kullanım için veri toplayıcı kümeleri olarak dışa aktarabilirsiniz

 

2- Data collector sets

Data collector set, özel bir, performans counters,event tracesi ve sistem configuration data setidir. Yararlı sistem bilgilerini açıklayan bir veri toplayıcı kombinasyonu oluşturduktan sonra, bunları bir data setsi olarak kaydedin ve ardından çalıştırınsonrasında sonuçları gözlemleyin.

    • Bir data collector seti, birden çok veri toplama noktasını tek bir taşınabilir bileşen halinde düzenler. Kendi başına bir veri toplayıcı kümesi kullanır, diğer veri toplayıcı kümeleriyle gruplayın, günlüklere dahil edin veya Performans İzleyicisi’nde gözlemlenir.
    • Eşiklere ulaştığında uyarılar oluşturmak için bir veri toplayıcı kümesi yapılandırın. Ayrıca, belirli bir süre boyunca veya önceden tanımlanmış bir boyuta ulaşana kadar planlanan bir zamanda çalışacak şekilde bir veri toplayıcı kümesi yapılandırabilirsiniz. Örneğin, bir performans temel çizgisi oluşturmak için çalışma saatleri içinde her saat başı 10 dakikalık bir veri toplayıcı kümesi çalıştırın. Ayrıca, Performans İzleyicisi’nin her aralık için ayrı bir dosya oluşturması için, koleksiyon belirlenen bir sınıra ulaştığında yeniden başlatılacak bir veri toplayıcı ayarlayabilirsiniz. Zamanlanmış veri toplayıcı kümeleri, Performans İzleyicisi’ni başlatıp başlatmadığınızdan bağımsız olarak veri toplar.
    • Performansı gözden geçirmek veya günlüğe kaydetmek için kullanabileceğiniz birden çok veri toplama noktasını tek bir bileşende düzenlemek için veri toplayıcı kümelerini ve Performans İzleyicisi’ni kullanın.

Performans İzleyicisi’nde, Data collector sets altında, kendi veri toplayıcı kümelerinizi oluşturmak için Kullanıcı Tanımlı düğümü kullanın. İzleme için kümeye dahil etmek istediğiniz nesneleri ve sayaçları belirtin. Uygun nesneleri ve sayaçları seçmenize yardımcı olması için, izleme için sağlanan aşağıdaki şablonları kullanın:

    • System Diagnostics ; Bu şablon, sistem bilgileri ve yapılandırma verileriyle birlikte donanım kaynaklarının durumunu, sistem yanıt sürelerini ve yerel bilgisayardaki işlemleri bildiren nesneleri ve sayaçları seçer. Rapor, bilgisayarın yanıt verme hızını optimize etmenin yolları hakkında rehberlik sağlar.
    • System Performans ; Bu şablon, yerel donanım kaynaklarının, sistem yanıt sürelerinin ve süreçlerin durumunu ayrıntılandıran raporlar oluşturur.
    • WDAC Diagnostics;  Bu şablon, Windows Veri Erişim Bileşenleri için hata ayıklama bilgilerini izlemenizi sağlar.

Basic ;  Bu şablon, daha sonra ekleyebileceğiniz basit bir collector oluşturur. Bir işlemci performans sayacı, basit bir yapılandırma izi ve bir Windows çekirdek izleme nesnesi içerir.

3-Reports

Data collector sets kullanarak oluşturduğunuz cuntersları gözlemlemek ve bunlardan raporlar oluşturmak için Raporlar özelliğini kullanırız. Performans monitor, data collector sets her çalıştığında otomatik olarak yeni bir rapor oluşturur.

En Çok Kullanılan Performans Counterlar Hangileridir ?

Performans İzleyicisi’ne nesneler, sayaçlar ve bunların örneklerini eklersiniz. Bu nesneler, sunucularınızdaki temel kaynak bileşenlerini temsil eder; örneğin:

  • Memory
  • Processor
  • System
  • Physical Disk
  • Network Interface

En çok kullanılan performans counters hangileri

Her nesne, farklı nesne performans göstergeleri için değerleri kaydeden birçok farklı sayaç sağlar. Örneğin, Processor nesnesi 15 farklı sayaç sağlar. Aşağıdaki grafikte gösterildiği gibi, bazı nesneler, nesnenin farklı örnekleri için değerleri kaydetmenizi de sağlar. Örneğin, Processor nesnesi, her işlemci çekirdeği için _Total, <All instances> ve bir numaralı örnek sağlar. Genel olarak, seçtiğiniz sayaçlar için _Total örneğini toplayarak başlarız.

Aşağıdaki tablo en çok kullanılan countersları gösterir;

Counter Usage
 

PhysicalDisk% Disk Time

 

Bu counter, örnekleme aralığı sırasında diskin meşgul olduğu sürenin yüzdesini ölçer. Bu counter yüzde 85’ten fazla yükselirse, disk sistemi doymuştur.

 

PhysicalDisk\Avg. Disk Queue Length

 

Bu counter sabit sürücünün kullanılabilir hale gelmesi için bekleyen I/O işlemlerinin sayısını gösterir (kuyruk). Değer, mil sayısının iki katından büyükse, darboğaz diskin kendisi olabilir. Bu counter olası bir darboğaz olduğunu gösteriyorsa, Ort. Disk Okuma Kuyruğu Uzunluğu ve Ort. Okuma veya yazma işlemlerinin darboğaza neden olup olmadığını belirlemek için Disk Yazma Kuyruğu Uzunluğu.

 

Memory\Pages per Second  

Bu counter, pagefile hatalarını çözmek için sayfaların diskten okunma veya diske yazılma hızını ölçer. Aşırı paging file nedeniyle değer 1.000’den büyükse, bir memory leak olabilir.

 

Processor% Processor Time

 

Bu counter, işlemcinin boşta olmayan bir iş parçacığı çalıştırmak için harcadığı geçen sürenin yüzdesini ölçer. Değer yüzde 85’ten büyükse, işlemci overhelmed olmuş demektir ve sunucu daha hızlı bir işlemci gerektirebilir.

 

System\Processor Queue Length

 

Bu counter, işlemci kuyruğundaki iş parçacığı sayısını gösterir. Değer, uzun bir süre için merkezi işlem birimlerinin (CPU’lar) iki katından fazlaysa, sunucu yeterli işlemci gücüne sahip değildir.

 

 

 

 

Network Interface\Bytes Total/Sec

 

 

Bu counter, çerçeveleme karakterleri de dahil olmak üzere her ağ bağdaştırıcısı üzerinden baytların gönderilme ve alınma hızını ölçer. Arayüzün yüzde 70’inden fazlası tüketilirse ağ sature olmuş demektir.

 

Network Interface\Output Queue Length

 

Bu counter, paketler halinde çıkış paketi kuyruğunun uzunluğunu ölçer. Bu değer ikiden fazlaysa ağ saturasyonu olabilir demektir.

KaynakMicrosoft

One thought on “Windows Server Performance Monitor Hakkında

  1. Windows Server Performans Analizi

    […] Windows Server Performance Monitor Hakkında […]

Bir yanıt yazın