December 8, 2024

Windows Server Performans Analizi

Sunucu ortamınız için performans temellerini hesaplayarak, gerçek zamanlı izleme bilgilerini daha doğru yorumlayabilirsiniz. Bir sunucunun performansı için bir temel, normal kullanım sırasında performans izleme istatistiklerinin neyi gösterdiğini gösterir. Belirli bir döneme ilişkin performans istatistiklerini izleyerek bir temel oluşturabilirsiniz.

  Not: Gerçek zamanlı olarak bir sorun veya belirti ortaya çıktığında, temel istatistikleri gerçek zamanlı istatistiklerle karşılaştırabilir ve ardından anomalileri belirleyebilirsiniz.

Ayrıca: Windows Server performans analizinde en çok kullanılan yerel uygulama olan Performans monitoring için aşağıdaki makalemi okuyabilirsiniz.

Windows Server Performance Monitor Hakkında

Trend analizi yapın

Sunucu ortamınızı yansıttığından emin olmak için performans verilerinin değerini dikkatlice düşünmelisiniz. Ayrıca, iş veya teknolojik büyümeyi planlamak için kullanabileceğiniz performans verilerini toplamalı ve ardından yükseltme planları oluşturmalısınız. Örneğin, bir eğilim analizini takiben, çalışmakta olan sunucuların sayısını azaltabilirsiniz.

Performans eğilimlerini analiz ederek, mevcut kapasitenin ne zaman tükeneceğini tahmin edebilirsiniz. İş gereksinimlerinizle birlikte geçmiş analizini gözden geçirin ve ardından daha fazla kapasitenin ne zaman gerekli olduğunu belirlemek için bu verileri kullanın. Tipik senaryolarda, aktivitedeki zirvelerin zaman zaman meydana gelebileceğini düşünün. Bu zirveler, altyapınıza dayatılan talepleri karşılamak için gerekli bir kapasite artışını gerektirebilir.

Not: Bazı zirveler, aşırı büyük siparişler gibi tek seferlik faaliyetlerle ilişkilendirilir. Aylık bordro işleme gibi diğer zirveler düzenli olarak meydana gelir.

Kapasite planlamasını düşünün

Gelecekteki sunucu kapasitesini planlamak, tüm kuruluşlar için en iyi yöntemdir İş değişikliklerini planlamak, genellikle hedeflere ulaşmak için daha fazla sunucu kapasitesi gerektirir. BT stratejinizi iş stratejinizle uyumlu hale getirebilirseniz, iş hedeflerini daha iyi destekleyebilirsiniz.

Not: Gereksinim duyduğunuz fiziksel sunucuların sayısını azaltmak için ortamınızı sanallaştırmayı düşünün. Bir Windows Server ortamında Hyper-V rolünü uygulayarak sunucuları birleştirebilirsiniz. Kapasite planlaması aşağıdakilerin değerlendirilmesine odaklanır:

  • Server Workloads
  • Bir sunucunun destekleyebileceği kullanıcı sayısı
  • Gelecekte daha fazla iş yükünü ve kullanıcıyı desteklemek için sistemleri ölçeklendirmenin yolları

Yeni sunucu uygulamaları ve hizmetleri, bir IT altyapısının performansını etkiler. Bu hizmetler, genellikle aynı yerel alan ağı (LAN) ve geniş alan ağı (WAN) altyapısını kullanmalarına rağmen özel donanım alabilir. Gelecekteki kapasite planlaması, tüm donanım bileşenlerini ve yeni sunucuların, hizmetlerin ve uygulamaların mevcut altyapıyı nasıl etkilediğini içermelidir. Artan bir iş yükünü desteklemek için sunucularınızın nasıl ölçeklenip genişletilebileceğini düşünmelisiniz.

Önemli

Güç, soğutma ve rack kabinı gibi faktörler, kapasite genişletme için ilk planlama sırasında genellikle göz ardı edilir. Windows Server’ın daha yeni bir sürümüne yükseltme gibi görevler, sunucularınızın ve ağınızın performansını etkileyebilir. Bir güncelleme bazen Windows Server ile uyumsuz olabilecek uygulamalarda sorunlara neden olabilir. Güncellemeleri uygulamadan önce ve sonra dikkatli performans analizi yapma, bu sorunların belirlenmesine ve düzeltilmesine yardımcı olabilir.

Genişleyen bir işletme, artan sayıda kullanıcıyı desteklemek için bir altyapı gerektirebilir. Donanım satın alırken kuruluşunuzun mevcut ve beklenen iş gereksinimlerini göz önünde bulundurmalısınız. Bu, sunucu sayısını artırarak veya gerektiğinde mevcut donanıma kapasite ekleyerek gelecekteki iş gereksinimlerini karşılamanıza yardımcı olur.

Ek kapasite gereksinimleri şunları içerebilir:

  • Sunucu sayısını arttırma
  • Donanım ekleme
  • Uygulama yüklerini azaltmak
  • Bir sunucuya bağlanan kullanıcı sayısını azaltmak

Darboğazı Anlama

Bir bilgisayar belirli bir kaynak için isteklere hizmet veremediğinde performans darboğazı oluşur. Kaynak, disk, bellek, işlemci veya ağ gibi önemli bir bileşen olabilir. Alternatif olarak, bir uygulama paketindeki bir bileşenin eksikliği, darboğaza neden olabilir. Performans izleme araçlarını düzenli olarak kullanarak ve sonuçları temel ve geçmiş verilerinizle karşılaştırarak, performans darboğazlarını kullanıcıları etkilemeden önce belirleyebilirsiniz.

Bir darboğaz belirledikten sonra, onu nasıl kaldıracağınıza karar vermelisiniz. Bir darboğazı ortadan kaldırmak için seçenekleriniz şunları içerir:

  • Bilgisayara kaynak ekleme.
  • Bilgisayardaki iş yükünü azaltmak.
  • Ciddi bir kaynak sıkıntısı çeken bir bilgisayar, kullanıcı isteklerini işlemeyi durdurabilir.

 Not: Darboğaz sorununu çözmek dikkat gerektirir. Ancak, bilgisayarınız bir darboğaz yaşıyorsa ancak yine de kabul edilebilir sınırlar içinde çalışıyorsa, durumu çözene veya düzeltici önlem alma fırsatı bulana kadar tüm değişiklikleri ertelemeye karar verebilirsiniz.

Temel donanım bileşenlerini analiz edin

Dört temel donanım bileşeni işlemci, disk, bellek ve ağdır. İşletim sisteminizin bu bileşenleri nasıl kullandığını ve birbirleriyle nasıl etkileşime girdiklerini anlayarak, sunucu performansını nasıl optimize edeceğinizi daha iyi anlayacaksınız.

İşlemci

İşlemci hızı, sunucunuzun genel bilgi işlem kapasitesini belirlemede önemli bir faktördür. İşlemci hızı, ölçülen bir süre içinde gerçekleştirilebilecek işlem sayısı olarak tanımlanabilir. Örneğin, saniyede bir milyar işlemci döngüsü bir gigahertz’dir (GHz). Birden çok işlemciye sahip sunucular ve birden çok çekirdekli işlemciler, genellikle tek işlemcili veya tek çekirdekli işlemci bilgisayarlardan daha yüksek verimlilik ve hızla işlemci yoğun görevleri gerçekleştirir. İşlemci mimarisi de önemlidir.

Disk

Sunucu sabit diskleri, programları ve verileri depolar. Sonuç olarak, sabit disklerin verimi, özellikle iş istasyonu veya sunucu disk yoğun görevler gerçekleştirirken, bir iş istasyonunun veya sunucunun hızını etkiler. Bazı eski sabit disklerin hareketli parçaları vardır ve istenen bilgileri almak için okuma/yazma kafalarını uygun disk sektörü üzerine yerleştirmek zaman alır.

Not: SSD’lerin kullanılması, okuma/yazma kafası konumlandırma ile ilgili sorunları ortadan kaldırır. Ayrıca, disk denetleyici performansı ve yapılandırması da genel disk performansını etkiler. Erişim sürelerini optimize etmek için daha hızlı diskler seçerek ve Yedekli Bağımsız Diskler Dizisi (RAID) gibi disk dizilerini kullanarak, bir disk alt sisteminin performans darboğazı yaratma potansiyelini azaltabilirsiniz.

Ayrıca diskteki verilerin kullanılmadan önce belleğe taşındığını da unutmamalısınız. Fazla bellek varsa, Windows Server işletim sistemi, yakın zamanda disklere yazılan veya disklerden okunan öğeler için bir dosya önbelleği oluşturur. Bir sunucuya daha fazla bellek takmak, genellikle disk alt sistemi performansını iyileştirebilir, çünkü:

  • Önbelleğe erişmek, bilgileri belleğe taşımaktan daha hızlıdır.
  • Fazla belleğe sahip olmak, bellek sayfalama ihtiyacını azaltır.

Not: Ayrıca SSD’leri veya katmanlı depolamayı uygulayarak disk performansını iyileştirebilirsiniz.

Memory

Programlar ve veriler, bir program verileri işlemeden önce bir diskten belleğe yüklenir. Birden çok program çalıştıran veya veri kümelerinin çok büyük olduğu sunucularda, kurulu bellek miktarını artırmak sunucu performansını artırmaya yardımcı olabilir.

Windows Server, bilgisayarın kullanılabilir toplam belleğini aşan uygulamaların bellek isteklerini reddetmediği bir bellek modeli kullanır. Bunun yerine, bu istekler için sayfalama gerçekleştirir. Disk belleği sırasında, Windows Server, bellekte bulunan ve işlemciler tarafından kullanılmayan verileri ve programları, sabit diskte bir alan olan disk belleği dosyasına taşır. Bu, fazla istekleri karşılamak için fiziksel belleği boşaltır. Ancak, bir sabit disk nispeten yavaşsa, iş istasyonu performansı üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Daha fazla bellek ekleyerek sayfalama ihtiyacını azaltırsınız.

Network

Ağ, performans izleme için kritik bir parçadır çünkü birçok ağ uygulaması ağ iletişiminin performansına bağlıdır. Zayıf ağ performansı, yavaş veya yanıt vermeyen uygulamalara ve sunucu işlevselliğine neden olabilir. Bu nedenle ağ kapasite planlaması çok önemlidir. Ağ kapasitesini planlarken, bant genişliği kapasitesini ve yönlendirici ve anahtar kapasitesi gibi herhangi bir ağ cihazının kapasitesini göz önünde bulundurmalısınız. Çoğu durumda, anahtarlar veya yönlendiriciler gibi ağ cihazlarının yapılandırmasını optimize etmek, bir ağ ve ağ uygulamalarının performansını iyileştirir.

Kaynak : Microsoft

One thought on “Windows Server Performans Analizi

  1. Windows Server Performance Monitor Hakkında

    […] Windows Server Performans Analizi […]

Bir yanıt yazın